[O2FL] Podłączenie radia CB

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • innova
    Rider
    • 2011
    • 554

Zamieszczone przez locaj85
    no niestety mnie problem zakłóceń dotyczy od kiedy audio w aucie wspomaga subwoofer...
    wiesz co, tak myślę że to niemożliwe aby zakłócenia przejechał'y po zasilaniu, raczej stawiam iż te zakłócenia są pochodną indukcji z eteru a generatorami zakłóceń w tym przypadku są prawdopodobnie przetwornice napięć, które posiadasz w pojeździe (w tych dołożonych elementach).

Jakiś czas temu z kimś rozmawiałem o ciekawym przypadku z życia wziętym, chodziło o jakiś lepszy japoński samochód (nie pamiętam jaki gdyż nie przywiązuje większej uwagi do japońskich samochodów od czasu jak jeden posiadałem na stanie). Otóż jeden z elementów pod maską generował właśnie zakłócenia na kanałach CB od 19 do 21 lub 22 bodajże. Producent miał to gdzieś, gdyż oni nie zakładali przy projekcie tak powszechnego użytku CB w pojazdach osobowych a w ich regionie kanałem wyoławczym powszechnie był 9-ty. Za to z premedytacją właśnie użyli komponentów i układów generujących szum właśnie w paśmie CB aby ich nikt (właściciel pasma) nie ścigał za zaśmecanie przynależnego mu pasma (i to ma sens).

Aby zweryfikować hipotezę czy problem dotyczy przejścia zakłóceń po zasilaniu czy też jednak w eterze i nasycania odbiornika zrób tak: podłącz CB pod zapalniczkę na jakimkolwiek przewodzie byleby miał kilka metrów. Porozstawiaj towarzystwo, tj subwoofer zostaje w samochodzie oczywiście a CB z anteną (indukcja zakłóceń nie koniecznie musi dotyczyć sygnałów wchodzących przez tor antenowy) po prostu rozstaw gdzieś poza autem i wtedy sprawdź czy jest zauważalna poprawa.

Jeżeli będzie poprawa to zabierzemy się za pomysły z ekranowaniem i maksymalne spearowanie od siebie poszczególnych gratów.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• szpara
      Ambiente
      • 2010
      • 212
      • Octavia I (1U2)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez innova
      Za to z premedytacją właśnie użyli komponentów i układów generujących szum właśnie w paśmie CB aby ich nikt (właściciel pasma) nie ścigał za zaśmecanie przynależnego mu pasma
      Dokładnie tak jest dlatego wszelkie przetwornice (od xenonów także) w bardzo drogich autach 'sieją' w paśmie cb bo tylko tu mogą. Jest to pasmo niestrzeżone. Co do samych urządzeń to ich ekranowanie nie za wiele może dać. Otóż zakłócenia generowane przez urządzenie przenikają np po przewodach zasilających do instalacji auta a ta robi za antenę i wysyła to wszystko w eter.
      czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• innova
        Rider
        • 2011
        • 554

Zamieszczone przez szpara
        zakłócenia generowane przez urządzenie przenikają np po przewodach zasilających do instalacji auta a ta robi za antenę i wysyła to wszystko w eter.
        Na redukcję tych znajdziemy sposoby, wyprzedzajac jednak fakty zastanawiam się już teraz jak my przekonamy w następnym kroku locaj85 żeby wrzucił SUB'a do jakiegoś wiadra metalowego z przykrywką i tak go woził w bagażniku
        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• locaj85
          Rider
          • 2009
          • 482

:lol:

[ Dodano: Sro 07 Gru, 11 23:19 ]
          ja coś czuję, ze i tak sie dopiero za to zabiorę jak się uporam z budową

w zasadzie, to chciałbym podłączyć zasilanie jak bozia przykazała, tj. do skrzynki z bezpiecznikami ( są tam chyba jakieś wolne miejsca???)
          Chciałbym również aby CB miało odcięte zasilanie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.

[ Dodano: Sro 14 Gru, 11 21:45 ]
          i jak Panowie, żadnych sugestii???

Komentarz

• SP9XWW
            Rider
            • 2009
            • 579

Podbijam temat. Czy ktoś z Was rozwiązał problem zakłóceń idących po zasilaniu / eterze w silniku 1.8 TSI. Pierwotnie zasilałem Harrego II z zapalniczki, teraz wpięty jestem w skrzynkę bezpieczników. Co ciekawe mam wrażenie, że jest teraz trochę więcej siania. Zanim zacznę demolować elektrykę, niucham może ktoś spotkał się już w praktyce z eliminacją zakłóceń. Oswojony skodowski elektryk (też krótkofalowiec) twierdzi, że to nic nie da - ale jakoś mnie korci, żeby spróbować. Sęk w tym, że nie mam za dużo czasu na experymenty... :|
            Może kombinowaliście i faktycznie potwierdzicie że nie ma sensu tracić czasu i odkłócanie nic nie daje :?:
            Vy 73! de S!@w

Komentarz

Pracuję...